zaterdag 16 oktober 2010

Colleges en kastelen

'Huh? Het was toch het land van de ríjzende zon!?'
- filosofische overpeinzingen van een buitenlander

Goedenmiddag!

Na weer bijna een weekje dacht 'k tijd te hebben om mijn blog weer wat up te daten en jullie te vergasten op wat plaatjes en praatjes uit Japanland. Mijn colleges zijn eindelijk begonnen hier, wat er wel 'n keer aan zat te komen natuurlijk. De buitenlanders die in mijn programma zitten werden verzameld in een hok ergens op de Uni deze woensdag, om vervolgens een 4 uur durende Placement Test te maken om de groepen te kunnen splitsen. Misschien is het een beetje kortzichtig om het zo te zeggen, maar volgens mij is er onomstotelijk bewijs dat Aziaten beter zijn in het leren van Japans aangezien de helft van de groep uit Koreanen/Chinezen bestond, en die allemaal in de Advanced Class terechtkwamen. Aan de ene kant wel jammer, aan de andere kant chill dat het tempo dus niet helemáál omhoog hoeft voor mij dit jaar. Wel gaan we lekker ziek veel colleges krijgen, alles in Japans, en mag er aan het einde ook nog een scriptie worden geschreven! Jippie!

Tussen het maken van de test en het wachten op het resultaat heb ik de lokale rivier de Kamogawa uitgecheckt, een goede plek om te chillen vooral als het warm weer is, met veel restaurantjes, cafès en uberhaupt wat groen (Japanse steden kunnen zeer grauw zijn). Ook zagen we de vernuftige huisjes van de daklozen, die hier gewoon onder de brug wonen naar het schijnt.


Des avonds deze weeks heb ik voornamelijk uit eten of uit drinken doorgebracht en veel nieuwe mensen gesproken. Vermaeckelijk uiteraerd, soms ook wel wat vermoeiend allemaal. Jammer genoeg niet veel foto's daarvan though.

Hoewel verder de dichtheid van bizarre dingen die je meemaakt afneemt, zijn er nog steeds genoeg hippe dingen te ondernemen/te zien, zoals het 'beroemde' kasteel van Osaka waar we gisteren heen zijn gegaan. Ná natuurlijk het hoofd even te hebben verfrist in dit cafè:


Osaka is een super grote stad en vormt samen met Kyoto en Kobe (van de aardbeving, jeweet) eigenlijk één grote verstedelijkte vlakte van beton en asfalt (de romantische Japanse architectuur hier en daar weggelaten natuurlijk). Als je bedenkt dat 70-80% van Japan onbewoonbaar berggebied is, is het niet zo gek dat de vlakke stukjes die hier en daar tussenvallen enorm geconcentreerd bebouwd zijn. Dit heeft wel tot gevolg dat het land de meerderheid van haar voedsel moet importeren (al het vlees, de helft van alle rijst, groente, fruit etc) omdat er geen plek (meer) is om dat te verbouwen in Japan zelf. Hokkaido, het noordelijke eiland, is de uitzondering op deze regel aangezien daar nauwelijks mensen wonen. Hoe dan ook, Osaka ziet er dus ongeveer zo uit als je hieronder ziet, met in het midden van de stad het giga kasteelcomplex, met 3 grachten en ziek grote stenen muren en verhogingen, allemaal aangelegd een paar honderd jaar geleden. Het doel was de controle van de regio (Kansai genoemd) door de krijgsheren van het huis Toyotomi, toen later de Tokugawa-clan de controle over het land had overgenomen werd het verbouwd voor hun doeleinden. Zeer indrukwekkend! Verder is het natuurlijk typisch Japans om direct náást de kasteelgronden een gigantisch business park te bouwen met wolkenkrabbers, en ook om ín het kasteel de boel grondig te veranderen zodat er een grote lift in kan en allemaal ramps voor de invaliden onder ons. Veel kasteel aan de binnenkant is er dus niet overgebleven. :P









Na het kasteel hebben we wat rondgehobbeld rond het Kyobashi-station, waar ontelbare winkels/restaurantjes/pubs/arcadehallen de nauwe straten omgeven. Zo zie je ook nog wat Engrish hier en daar:
Nadat we okonomiyaki hadden gegeten (mjam!) was het al bijna 8 uur 's avonds, en wat doe je dan: je gaat drinken! Japanners hebben een zeer verschillende opvatting van het tijdstip waarop je ergens een biertje kan gaan pakken (of helemaal lam te gaan, wat in hun geval hetzelfde is), en de meesten combineren het eigenlijk met 't avondeten. In Japanse pubs, izakaya genoemd, is er altijd een grote variëteit aan voedsel/snacks aanwezig die op tafel komt wanneer men een pintje of sakètje bestelt. Naar mijn mening een vrij handig systeem, want de dingen die ze daar hebben zijn altijd zeer lekker én goedkoop, meestal krijg je bij een bepaald aantal drankjes sowieso wat voedsel toegeschoven. De vroege tijden resulteren er in dat iedereen de laatste trein/metro naar huis nog kan pakken, want er is géén nachtnet en de steden zijn zo groot dat de kans dat iemand op loop/fietsafstand van het centrum woont nihil is. Na de verrassend sterk Star Wars-gekleurde bar te hebben bezocht met wat random Japanners maakten ook wij ons uit de voeten rond 22:15, het was immers al laat voor een zaterdagavond (zucht). Niet dat het mij weerhield om met een meisje van het gezelschap wat drank en chips te scoren in de lokale kombini (convenience store, gek genoeg wél 24h per dag open, óók in de buitenwijken) en op het balkon te chillen tot een respectabel tijdstip. Onder de noemer: je moet toch wat. :P


Er is wellicht sprake van een aanstaande verhuizing uit de Ohbaku dorm naar een mooi Japans vrijstaand huis, 5 min. van de campus met de fiets, in een leuke buurt en voor 210,- incl. per maand, dus daar hoop ik heel erg op op het moment. Jammer genoeg is het wel voor 4 personen en ben ik op het moment afhankelijk van de rest van de mensen waarvan één of twee vreemd genoeg niet heel erg veel enthousiasme tonen. Toch heb ik er wel vertrouwen in. Verder volgende week hiking, taekwondo, een heel groot festival op campus én een verjaardag, vermaeckelarij in andere woorden. :) Ik houd u op de hoogte!

PS: Komt u wellicht dit jaar een keer langs, dan word u gemaild over de vakantieperiodes en andere informatie. ;)

2 opmerkingen:

  1. Hey Arne, klinkt goed allemaal man! Die geschiedenislessen over de Kansai-regio zijn uiteraard ook erg bruikbaar want dat was weer helemaal weggezakt bij mij!
    Grtz, Luciano

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Arne:D
    Mooie foto's ter illustratie van je verhalen!! Zo te zien heb je t nog goed naar je zin. Hoop dat het gelukt is met het huisje inmiddels. Nou voor verdere kink updates check je kinkmail;), maar dat doe je nog wel redelijk gezien je posts af en toe.
    Enjoy your weekend alvast en tot mails!
    Liefs,
    Amela

    BeantwoordenVerwijderen